Dokumente | Texte | mp3 etc.

Powerful Learning Environments and Theologizing and Philosophizing with Children

Henk Kuindersma (Ed.)
Beiträge zur Kinder- und Jugendtheologie 24
Hg. von Prof. Dr. Petra Freudenberger-Lötz (Institut für Evangelische Theologie an der Universität Kassel)
ISBN 978-3-86219-492-6 (print) ISBN 978-3-86219-493-3 (e-book)
kassel university press (www.upress.uni-kassel.de) Kassel 2013, 173 Seiten
This volume contains the contributions for an international meeting of pedagogues in Religious Education in Europe. These pedagogues came together on 4 to 7 April, 2011 for a conference entitled "Powerful Learning Environments & Theologizing and Philosophizing with Children at the Protestant Theological University" in Kampen, the Netherlands.
The program included two main, intriguing questions:
- What do we mean by the concept of a powerful learning environment?
- What is the meaning of powerful learning environments for the practicesof theologizing and philosophizing with children?
These questions were at first discussed in presentations dealing with the following topics:
- The didactic preconditions and elements for teaching Religious Education from the perspective of a powerful learning environment
- Examples of 'good' subject materials – stories, artefacts, textbooks, films and so on – to stimulate philosophizing and theologizing with children
Secondly, the concept and the meaning of powerful learning environments for theologizing and philosophizing with children in the practices of school and church were discussed on 7 April during the open conference day. A hundred and thirty interested people, experts and practitioners from the Netherlands and Belgium not only attended two inspiring performances about the state of the art of philosophizing and theologizing with children in Europe, but also visited various workshops afterwards.
The collected contributions in this volume provide a meaningful insight into an inspiring conference and invite anyone who is interested in children's theology to continue thinking about the two central questions of the conference.
Table of Contents
- Henk Kuindersma, Introduction: Child Theology: a Second International Conference
> Contributions Expert Conference
- Johan Valstar, The Quest for Powerful Learning Environments. Children's Theology & Elementarization
- Evert Jonker, Children in Interaction with Learning Environments. Meta-Reflections on Religious Education
- Brian Gates, Crucial Moments: Religious Development across the Life Span
- Elisabet Haakedal, Good RE? Enthusiastic Workbook Texts and Pleasant Memories of a Youngster: A Nordic Perspective
- Dana Hanesova, Listening to Children: A Welcoming RE Environment
- Sturla Sagberg, The Concept of "Child" and the Search for Powerful Learning Environments. A Norwegian Perspective
> Contributions Open Conference
- Katharina Kammeyer, Elisabeth E. Schwartz, “Why am I in this World?” Attitudes, Methods and Examples of Theologizing and Philosophizing with Children
- Gerhard Büttner, Narratives as Powerful Media in Philosophising and Theologising with Children
> Workshops Open Conference
- Friedhelm Kraft, Hanna Roose, Adventure Christology. Children and Young People Discover Jesus as Christ
- Henk Kuindersma, Poems and Songs & Theologizing with Children. Examples out of Practices
- Anton Vandeursen, Doing Philosophy with Children
- Pieter Vos, Discovering the Virtue in Moral Formation and Religious Education
Comenius-Institut. Evangelische Arbeitsstätte für Erziehungswissenschaft e.V.
Schreiberstr. 12
info@comenius.de schreiner@comenius.de berge@comenius.de

Als "Evangelische Arbeitsstätte für Erziehungswissenschaft e.V." dient das Comenius-Institut seit seiner Gründung 1954 der Förderung von theoretischen Erkenntnissen und praktischen Lösungen gegenwärtiger Bildungs- und Erziehungsprobleme in Kirche, Schule und Gesellschaft aus evangelischer Verantwortung. Das Comenius-Institut erstellt Grundlagen-, Forschungs- und Entwicklungs-Studien, initiiert Modellprojekte und übernimmt die wissenschaftliche Begleitung und Beratung in vielfältigen Projekten. Es bietet Serviceleistungen an für Bibliotheken und Mediotheken, betreibt Literaturdatenbanken, Bildungsportale und Bildungsserver der EKD, Internet-gestützte Fernkurse, Lern- und Kommunikationsplattformen und leistet Organisationsmanagement für Bildungseinrichtungen und Verbände.

Schwerpunktthemen
- Bildung